Rólunk

OT10
OT10

OT8
OT8

1
1

OT10
OT10

1/12

2005 szeptemberében Kovács Hajnal, a "Bíborka"  tánccsoport vezetője közölte a falu fiataljaival egy tánccsoport létrehozásának ötletét. A fiatalok lelkesedve fogadták és elkezdődött a tánctanulás. Már az első táncpróbákon Duca Szabolcs-Attila, a Maros Művészegyüttes táncosa, egyben a marosfelfalusi tánccsoport koreográfusa jövőt jósolt a fiataloknak.
    A néptánccsoportot a fiatalok Bíborka névre keresztelték, mivel Marosfelfalu nagyon híres az itt termesztett és elárusított hagymáról, aminek különleges bíbor színe van.
    2006 őszén létrjött a Bíborka utánpótlás csapata, a Kis Bíborka, majd 2008 tavaszán a Kis Bíborkának is létrejött az utánpótlás csoportja, az Apró Bíborka. A Kis Bíborka 7 és 12 év közötti táncosokkal alapult, az Apró Bíborkában pedig az elején 4 és 6 év közöttiek táncoltak.
    

A Bíborka vezetője és koreográfusa, fáradságos munkával és sok türelemmel kutatták fel a már lassan feledésbe merülő marosfelfalusi hagyományos néptáncot és népzenét. Összejöveteleket szerveztek a falu öregjeivel, akiket levideóztak, majd a felvételeket figyelmesen tanulmányozva megtanulták a tánc motivumait, amiket betanítottak a táncosoknak is, így sikerült megmenteni a felfausi hagyományok egy töredékét.    Sok táncot, koreográfiát megtanult a Bíborka, melyek autentikus ruhákat, viseleteket igényeltek. Így, a táncsoport kasszájából csináltattunk már több rend viseletet.    Több tucat szereplése volt már a csoportnak, melyek között már az országhatárokon túl is volt néhány. Nyolcszor járt a BíborkaMagyarországon, egyszer Ausztriában, egyszer Szlovákiában.    A szinpadi szereplések közül nem kevés volt különböző falukban szervezett Gyöngykoszorú fesztiválokon, és, mivel annyira fellendült Marosfelfaluban a hagyomány-ápolás, itt is megszervezte a Bíborka a falu első Gyöngykoszorú találkozóját 2007. szeptember 8-án, amelyet ettől kezdve minden évben megszervez.    Az évek során több vidék, falu táncát ismertük meg és vittünk színpadra. Repertoárunk többek közt tartalmaz marosfelfalusi, mezőségi, vajdaszentiványi, mezőmadarasi, kalotaszegi, méhkeréki, pacalkai román, marosmenti román tánckoreográfiákat illetve kilenc táncjátékot: három az 1848. március 15-i eseményekről, kettő az 1849. október 6-i eseményekről, egy népmese feldolgozás, egy a téli ünnepekhez kapcsolódó táncjáték, egy, amelynek mondanivalója a címébe van foglalva: ... táncra születtem... és egy az életről szóló táncjáték, amelyet a Háromszék Tácegyüttes művészeti vezetője, Ivácson László készített: Magunk sorsa felől.